europa.jobs logo

Карта побиту чи віза?

07-10-2019

Плюси і мінуси цих двох можливостей легалізації в Польщі

Перш ніж почати пакувати валізи і мріяти про нову роботу в Польщі, варто розібратись з практично найважливішим – візою. Якщо захочеш залишитись в Польщі на довше, існує додаткова можливість – вироблення карти побиту. Про плюси та мінуси легалізації перебування в Польщі зможеш прочитати в нашому короткому посібнику. Ми допоможемо тобі прийняти це рішення!

Основна інформація

Віза

На початку варто пригадати, що громадяни України мають змогу приїхати до Польщі і при цьому не має обов’язку відкривати візу, потірібен буде тільки біометричний паспорт. Проте приїхати можна буде тільки в туристичних цілях. Також можна буде працювати, але лише 90 днів на 180 днів в році. 

Якщо це буде твоя перша подорож до Польщі на роботу – краще відкрити робочу візу. Підставою для видачі такого типу візи є дозвіл на роботу від твого роботодавця. У більшості випадків візу відкривають на рік, з можливістю перебування на території Польщі протягом 6 місяців протягом року. Якщо маєш намір продовжувати роботу після закінчення терміну дії візи – тут з’являється два варіанти: або повернутися в Україну та продовжити візу, або подати заяву на карту побиту.

Карта побиту

Таку карту можна виробляти тільки в Польщі, тому першим кроком практично завжди буде віза. 

Карта побиту – це альтернатива візі і твій особистий „ідентифікатор”  на час перебування в Польщі. Цей документ разом з закордонним паспортом підтверджує твоє легальне перебування в Польщі і також надає право працювати. Більше того, маючи таку карту побиту, можна перетинати кордон без обов’яку вироблення візи. Можна спокійно їздити як і в Україну, так і в інші країни Євросоюзу, довільну кількість разів. 

Типи карт побиту: 

  1. Дозвіл на тимчасове перебування;
  2. Дозвіл на постійне перебування;
  3. Дозвіл довготерміновий резидента Євросоюзу;
  4. Статус біженця;
  5. Додатковий захист;
  6. Дозвіл на перебування з причин гуманітарних. 

Дозвіл на тимчамове перебування в Польщі зможеш отримати в випадку, якщо: 

  • Ти вчишся в польському університеті (тільки як студент на стаціонарі) 
  • Працюєш (тільки на умові о праці або на злецені на рік або довше – тому що рівно на такий самий термін буде видана карта побиту)
  • Маєш власний бізнес в Польщі
  • і т.д. 

Якщо вибираєш таку стежку: віза, а потім карта побиту – то цей дозвіл буде на тимчасове перебування. Після 5 років безперервного перебування в Польщі на тимчасових картах побиту існує можливість виробити карту постійного перебування – на 10 років. Тільки після року проживання по такій карті, можна спробувати подати заяву на отримання громадянства в Польщі. 

Заяву на карту побиту можна занести разом зі всіма необхідними документами до найблищого Управління Воєводського найпізніше в останній день дії візи. Тим не менш, ліпше не ризикувати, і подати заяву якомога швидше. Після подачі всіх документів інспектор, який веде вашу справу, приб’є відповідний штамп в паспорті – і це твій головний доказ того, що ти перебуваєш в Польщі легально, до того часу поки не прийде рішення про надання такого дозвілу. Якщо подаєш документи під кінець дії своєї візи – не забувай, що вищевказаний штамп не дає права перетинати кордон. Це означає, що ти не зможеш поїхати додому, поки не отримаєш відповдний документ. 

Термін розгляду різниться – від декількох місяців до декількох років. Все залежить від регіону, кількості заявок та ефективності роботи самого управління. Найдовше будемо чекати в Дольношльонському і Мазовєцкому. Найшвидше – в Підкарпатському. 

Документи і кошти 

Незважаючи чи заява буде розглянута позитивно чи негативно – мусиш заплатити 340 злотих за карту. Крім того, самий пластик буде нам коштувати 50 злотих. А якщо ти студент, то на твоєму банківському рахунку має бути близько 10 тисяч злотих. 

Документи, котрі будеш подавати разом з заявою будуть відрізнятись. Все залежитиме від причини видачі карти побиту. Тому, щоб отримати дозвіл на тимчасове перебування, а причиною буде праця в Польщі, мусиш принести такі документи:

  • Заповнену заяву (прикладові заяви можна знайти на майже кожному інтернет – порталі вибраного Управління Воєвудського)
  • Умова праці або злеценя
  • Договір на оренду квартири
  • Закордонний паспорт
  • Свідоцтво про народження ( краще перекласти в польського нотаріуса, тому що часто не приймають українських перекладів)
  • Рахунки, котрі підтверджують, що ти платиш за страхування ( або роботодавець платить)
  • Дозвіл на працю

Якщо всі документи були доставлені вчасно і вірно – тоді не потрібно боятись, що прийде відмова. Однак якщо отримаєш відмову, можеш її оскаржити протягом 14 днів з моменту отримання рішення.

Плюси і мінуси карти побиту і візи

Плюси візи

  1. У візи є тільки один плюс – можливість перший раз приїхати до Польщі. 

Мінуси візи

  1. Візу потрібно відкривати тільки в Україні.
  2. Час перебування в Польщі є обмеженим (коридори)
  3. Не можеш змінити роботодавця (причиною для відкриття робочої візи є дозвіл на працю від конкретного роботодавця)

Плюси карти побиту 

  1. Можна виробити її в Польщі
  2. Немає обмежень в часі (немає тих коридорів)
  3. Після кількох років існує шанс отримати громадянство
  4. Під час розгляду заяви, можеш спокійно залишатись в Польщі та продовжувати працювати. 

Мінуси карти побиту

  1. В більшості випадках довгий час очікування на рішення 
  2. Кошти (вищезгадані 340 злотих і 50 злотих) і близько 10 тисяч злотих, якщо ти студент 
  3. Багато документів

Підсумовуючи вищесказане, процес легалізації перебування в Польщі є досить складним, але ми сподіваємось, що прочитавши нашу статтю, у вас буде менше питань та тільки більше відповідей. Однак більше інформації можна знайти практично на будь-якому порталі Управління Воєвудського. 

Якщо ти шукаєш роботу в Польщі, натисни тут

Якщо ти шукаєш працівників, натисни тут